Mer handel är rättvist

Bland alla mina möten med företagare är det några som givit särskilt starka avtryck. Till exempel Kadim som för fyrtio år sedan kom till Sverige från Turkiet utan en krona på fickan och därefter byggt upp flera växande företag. Eller Anders som, från forskarlabbet på Sahlgrenska, lyckats utveckla en metod som via nätet kan dosera insulin till diabetessjuka.

Senast häromdagen mötte jag Lina som är omskolad konsertpianist och tillsammans med sin man Sebastian, driver The Fair Tailor från huvudkontoret i Göteborg. Båda brinner för sociala frågor och kände att de i sina yrken inte riktigt fick utlopp för sitt intresse. Av en slump hamnade de på en föreläsning om sociala företag i Nepal. Det blev startskottet till att starta tillverkning av skjortor i Nepal som man sedan säljer på nätet. I Nepal finns en stark skrädderitradition, men bristen på arbete har lett till att många nepaleser lämnat landet. De som syr kläderna är erfarna skräddare och sömmerskor och eleverna vid The Fair Tailor Academy kommer att ges möjlighet att jobba extra med enklare sysslor i produktionsanläggningen. Ungdomarna är minst 17 år gamla och barnarbete förekommer inte.

Mottot för Lina och Sebastian är att arbete är bättre än bistånd och att handel med fattiga länder – på justa villkor – hjälper människorna att utvecklas. Företaget är vinstdrivande men inte vinstmaximerande. Tillsammans vill de visa att det går att tjäna pengar och samtidigt kunna bidra till en hållbar utveckling.

Det som slår mig så tydligt är att rättvis handel definitivt inte är något vänsterprojekt. Vänsterns projekt är snarare att med tullar, embargon och bojkotter vilja styra och begränsa den fria rörligheten av varor och tjänster. Metoder som gång efter annan misslyckats och snarare ytterligare cementerat orättvisor och fattigdom. Till skillnad från den öppenhet i det civiliserade affärsmötet, som till och med får järnhårda diktaturer att vika ned sig.

Man kan tvista om vad som kan ska kallas rättvis handel eller inte. Klart är dock att mer handel i världen ger bästa förutsättningar för ökad rättvisa. Ibland kan det kosta skjortan men är i så fall ett billigt pris.

Dela/Spara