GP’s kulturkrönikör – en röd ulv i fårakläder

En krönikör ska ha friheten att betrakta och kommentera skeenden i omvärlden. Sportkrönikörerna ger sina reflektioner kring idrottens människor och skeenden, och ska med rätta förväntas vara kritiska och personligt präglade. Politiska krönikörers anslag ger många gånger andra dimensioner av makten och dess utövande. Krönikörerna har en välbehövlig frizon som ligger mellan den löpande journalistikens rapporterande och ledarsidornas fastslående av åsikter. Därför är det viktigt att en krönikör också skriver med öppet bläck och inte agerar med dold agenda.

Funderar särskilt på detta när jag läser Lars Henrikssons krönika på GP Kultur den 14 juni med rubriken ”Privat vård är inte effektivare”. Krönikören kritiserar med spikrak hållning det mesta av icke offentligt utförd vård. En rejäl avhyvling som hade suttit perfekt på den politiska debattsidan med tydlig signatur. Den frekvent återkommande kulturkrönikören Lars Henriksson, som titulerar sig metallarbetare, ger dock artikeln ett kulturellt ”alibi” genom att referera till en artikel ur Socialmedicinsk Tidskrift. Avrundningen står inte någon politisk demagog efter.

”Men de politiker som efter Dahlgrens artikel påstår att privatisering förbättrar vården talar mot bättre vetande och bör tillhållas att genomföra valrörelsen i clownnäsor av valfri kulör.”

Krönikören Lars Henriksson, metallarbetare är ju inte bara kulturskribent. Han är sedan länge en aktiv företrädare för Socialistiska Partiet och toppar i höst dess kommunvalsedel i Göteborg. Detta framgår inte i samband med någon av hans kulturkrönikor de senaste åren. Hade ovan nämnda krönika istället publicerats på GP Debatt signerad av Lars Henriksson, Socialistiska Partiet skulle alla läsare vara klara över både dess avsikt och mål. Med nöje hade jag också replikerat på densamma hos den annars svårflörtade debattredaktionen.

Släpp gärna åsikter och debatten loss. Låt gärna krönikörerna ta ut svängarna utan skyddsnät och med stor frihet. Men att som Göteborgs-Posten i förment kulturkostym maskera ett klockrent vårdpolitiskt inlägg från en partiföreträdare för ytterlighetsvänstern, är inte ärligt mot vare sig läsarna eller kulturdebatten. Det är dags att spela med öppna kort även på GP Kultur.

Hans Rothenberg (M)

 

Dela/Spara