Ursäkta – hur säger jag upp mitt public serviceabonnemang?

Kanske har jag missförstått eller är dåligt informerad. I min värld är public service ett begrepp som innebär att ge allmänheten en särskild sorts berikande programutbud som annars inte återfinns i övriga etermedier. Man kan ha mycket synpunkter på detta, för eller emot. Men om public service ska vara en bärande del av uppdraget för Sveriges Radio, vilar det därmed ett stort ansvar att verka för såväl bredd som mångfald i utbudet. Något som de nu presenterade förändringarna av P2-tablån går tvärs emot.

Efter millennieskiftet tog Sveriges Radio några modiga steg framåt genom att bredda musikutbudet i P2. Från att ha varit en kanal där traditionell klassisk musik samsades med Utbildningsradion fick kanalen en fräschare kostym där även modernare experimentell musik tog plats i programmen ’Delta’, ’Kaleidoskop’ och ’Ström’. Dessutom gav man såväl den inhemska som globala etniska musiken nya plattformar i programmen ’Klingan’ och ’Folke’. Detta var en veritabel uppdatering av radioformatet till Samtiden 2.0.

Och så mycket spännande musik som nått ut till en bredare publik i dessa program. Musik som många med mig sannolikt annars inte skulle ha hittat fram till. Eivind Aarset, Cheikha Rimitti, Steve Tibbets och Panoptikon Orchestra är bara några exempel på artister som inte finner sin väg fram i de strömlinjerade kanalerna P3, P4, Risk Megapol eller enerverande NRJ.

Nu tar P2-ledningen istället ett rejält kliv bakåt i utvecklingen genom att plocka bort merparten av dessa program ur tablån, utan att placera dem i annan kanal eller format. Med det har Sveriges Radio snarare kört en back up till Dåtiden 0,1. Tillbaka till den tid då P2 var hemvist för enbart klassisk symfonisk musik utan risktagande. SR säger att man lyssnat till den traditionella publiken som efterfrågar mer av klassisk musik. Gott så, men genom att göra P2 till den klassiska musikens mainstreamade svar på P4 undrar jag på vilket annat sätt tar man sitt public serviceansvar för att lyfta fram den musik som inte får plats i övriga kanaler?

Världen växer och Sverige är ett land med allt fler influenser utifrån och där kulturens bredd och nyfikenhet når allt fler. I denna rörelse tappar Sveriges Radio bort en viktig uppgift att ge forum för dessa uttryck. Kvar återstår en palett av utsmetad mainstream i programutbudet, som för min del är lika intressant som ljummet vatten.

Därför är min undran – hur säger jag upp mitt public serviceabonnemang?

Dela/Spara