Ett steg närmare nystartszoner!

Så sent som i slutet av februari skrev jag på Newsmill tillsammans med moderata kollegorna Olof Lavesson, Hampus Magnusson och Anja Sonesson om behovet av nystartszoner. I höstas skrev vi, i samma konstellation, på SvD Brännpunkt i samma ämne där vi särskilt lyfte fram de behov vi ser i våra respektive hemstäder.

Därför är det riktigt roligt att se att regeringen nu tar ytterligare ett steg för att nystartszoner ska bli verklighet. I en gemensam debattartikel i Expressen igår gick Anders Borg, Annie Lööf, Erik Ullenhag och Stefan Attefall ut och berättade att det lagförslag som varit under utredning nu lämnats över till lagrådet. Om allt går som det ska kan nystartszoner införas på försök från januari 2014. Om hur systemet ska se ut skriver man:

Företag som ligger i nystartszoner och där minst en fjärdedel av arbetet utförs av personer som bor i en nystartszon ska få rabatt på hela socialavgiften förutom ålderspensionsavgiften. Subventionen omfattar både nya och befintliga företag med färre än 50 anställda och en nettoomsättning eller balansomslutning om högst 80 miljoner kronor. Som mest kan ett företag få 6 000 kronor i subvention per anställd och månad.

Skribenterna pekar dock på att införandet av nystartszoner bör ske i samband med andra åtgärder. Här har även jag och mina medskribenter från Göteborg och Malmö varit mycket tydliga. Det finns ett tydligt lokalt ansvar för att nystartszoner ska få bästa möjliga genomslag. Förbättrad integration och minskat utanförskap kräver ett helhetsgrepp. Det som är positivt är att vi nu kan se fram emot ännu ett kraftfullt verktyg i verktygslådan.

Dela/Spara

Om TV-licensen i SVT Debatt

Den 7 mars deltog jag i SVT Debatt för att tala om TV-licensen och alternativ finansiering av framtidens public service. Detta bland annat med anledning av att Radiotjänst börjat kräva in licens för innehav av dator. Här nedan finns ett klipp (ett något längre är på gång) av ett par av mina inlägg i debatten. Programmet kan ses i sin helhet, med och utan text, på svtplay.se.